Za oknem jeszcze szaro i zimno, ale w powietrzu już czuć wiosnę, dlatego i w kuchni GOKSiR nastąpiło szaleństwo smaków. Na koniec karnawału postanowiliśmy na warsztatach kulinarnych odbyć podróż do naszych sąsiadów, tych bliższych i dalszych. Jak to zazwyczaj bywa zaczęliśmy od zupy – ale nie pomidorowej czy ogórkowej – a tajskiej, z nutką kolendry i limonki...mmm...poezja,trochę egzotyki i nam się należy prawda? Byliśmy też nad morzem, ale tylko po świeżego dorsza, którego przyrządziliśmy z prawdziwkami i podgrzybkami prosto z niedrzwickich lasów. Na przekąskę między podróżą z Tajlandii do Francji były pyszne pasty z awokado, bakłażana i topinamburu (słonecznik bulwiasty, ma jadalne bulwy podobne do naszych ziemniaków). Nie uwierzycie co jedliśmy we Francji? tak, tak ich narodowy przysmak, czyli ślimaki, ale zrobione trochę po naszemu z koncentratem pomidorowym. A na deser jedliśmy churrosy – hiszpańskie a'la pączki. Zatem z wielką pompą zakończyliśmy zimowe szaleństwa i już zapraszamy wszystkich chętnych na kolejne warsztaty – a co będziemy robić? Hmm, zobaczymy już w marcu...
Przepisy:
ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM
Składniki:
- 30 dag. piersi z kurczaka
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 1 marchew
- ¼ dużego selera
- puszka mleka kokosowego
- łyżeczka startego imbiru
- pieprz, sól
- 2 gałązki kolendry
- sok i starta skórka z 1 limonki
Na dno rondla wlać odrobinę oleju, rozgrzać i lekko zrumienić na nim pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Następnie dorzucić marchew i seler pokrojone w niewielkie słupki, smażyć chwilę razem. Wlać bulion, sok i skórkę z limonki, delikatnie przyprawić solą i pieprzem, gotować 10 minut. Do zupy dolać mleko kokosowe, gotować jeszcze kilka minut. Zupę podawać przybraną listkami kolendry.
DORSZ Z GRZYBAMI
Składniki:
- 2 duże filety dorsza
- 0,5 kg grzybów
- ¼ kostki masła
- średnia cebula
- szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki koperku
- 250ml śmietanki kremówki
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę, połowę masła rozgrzać w rondlu i wrzucić do niego cebulę oraz grzyby, smażyć 5 minut na niezbyt dużym ogniu, delikatnie doprawić solą i pieprzem. Ten farsz rozłożyć na filetach, każdą porcję zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, następnie podlać winem, posypać wiórkami z masła, koperkiem, solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C i piec ok. 35 minut. Następnie zlać sos z naczynia do rondla i gotować, zaciągnąć śmietanką, doprawić sokiem z cytryny i solą i pieprzem. Smacznego!
KOTLETY – OMLETY Z CZERSTWEGO PIECZYWA
- ½ bochenka chleba (czerstwego) lub suche bułki
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz, olej do smażenia
- natka pietruszki
- ewentualnie wędlina, ser żółty
Chleb pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski, dołożyć natkę pietruszki, zalać te składniki mlekiem, odczekać aż chleb namięknie, nadmiar mleka odsączyć. Do masy dodać jajka, ewentualnie pokrojoną wędlinę i ser. Formować kotlety i smażyć. Smacznego!
PASTY DO PIECZYWA
Bakłażanowa a’la kawior
Składniki:
- bakłażan
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- olej
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić najpierw na oleju cebulkę, następnie dodać do niej pokrojonego w kostkę bakłażana i udusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy. (Można jeść na ciepło jak również na zimno)
Topinambur po polsku
0,5 kg topinamburu oskrobać i wypłukać, pokroić w cienkie paseczki, usmażyć na oleju do miękkości, doprawić solą i pieprzem do smaku.
AWOKADO
Składniki:
- awokado
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 3 ogórki konserwowe
- sok z cytryny
- 2-3 łyżki majonezu
Awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, ogórki pokroić w kostkę, szczypiorek pokroić. Połączyć wszystkie składniki z majonezem, doprawiając solą i pieprzem. Smacznego!
CHURROSY (hiszpańskie pączki)
Składniki:
- 1szkl wody
- 1 szkl mąki
- 1/2 margaryny
- 3 jajka
- szczypta soli, łyżeczka cukru
W rondlu zagotować wodę z margaryną, dodać cukier, sól i połączyć to z mąką. Zaparzoną mąkę podgrzewać mieszając tak długo aż będzie odchodziła od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, do gorącego wbić jajka ucierając aż do ostygnięcia. Gotowe ciasto najlepiej wyciskać szprycą (długie zawijasy) na gorący olej i smażyć. Smacznego!