Karnawał w pełni. Dookoła zabawy, przyjęcia, spotkania. My także nie próżnujemy i dobrze się bawimy. Pomimo tego że za oknem zima to w kuchni GOKSiR gorąco i gwarno. Na ostatnich warsztatach kulinarnych uczestnicy przygotowywali przystawki jakie można serwować gościom przy różnych okazjach, nie tylko w czasie karnawałowego szaleństwa. Kurczak odgrywał główną rolę w naszym menu, były roladki z suszonymi pomidorami, kotleciki w panierce orzechowo – kukurydzianej a nawet udało nam się usmażyć parę nuggetsów (kawałki piersi z kurczaka w panierce). Nie obyło się także bez łez, jak to bywa przy spotkaniu „pierwszego stopnia” z cebulą, która została nafaszerowana i upieczona. Dla takiego smaku było warto. Natomiast na osłodę zamiast standardowych faworków, które wszyscy znają przygotowaliśmy róże karnawałowe z konfiturą z wiśni. Mmm ale było pachnąco i pysznie. Na koniec spotkania usiedliśmy wspólnie przy stole jak na domowej karnawałówce, próbując przygotowanych smakołyków i rozmawiając o przepisach na kolejne warsztaty…na które już teraz serdecznie zapraszamy. Szczegóły wkrótce na stronie GOKSiR.
Przepisy:
BIODERKA W PŁATKACH
- 4 szt. bioderka z kurczaka
- 1 – 2 jajka
- szklanka płatków kukurydzianych
- 5 dag orzechów włoskich -
- sól, pieprz
- olej
- por
Bioderka z kurczaka wytrybować, rozbić. Jajka rozbić, dodać przyprawy. Panierować bioderka w jajku i w zmieszanych płatkach +orzechach. Usmażyć na oleju. Następnie pokroić pora i wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, (+ 2 łyżki masła) ułożyć bioderka, dusić około 40minut w piekarniku w temp.150-1700C.
CEBULA FASZEROWANA
- 8 średnich cebul
- ½ szkl soczewicy czerwonej (ugotować)
- 2 jajka (ugotowane na twardo)
- 5dag sera żółtego
- sól, pieprz
Cebule wydrążyć (środek pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle), do podsmażonej cebuli dodać ugotowaną soczewicę, ugotowane na twardo jajka (pokrojone w kostkę), ser, przyprawy. Farsz wymieszać, i nadziewać cebule. Piec w piekarniku około 3o minut.
SAŁATKA Z SOCZEWICY
- 20 dag soczewicy (ugotowanej)
- 5 jajek (ugotowanych na twardo)
- 20 dag pieczarek
- cebula
- puszka kukurydzy
- majonez
- pieprz, sól, maggi
Cebulę pokroić w kostkę, dodać pieczarki pokrojone i razem poddusić na oleju. Ugotowane jajka pokroić w kostkę, dodać soczewicę, pieczarki, kukurydzę, przyprawić i wymieszać z majonezem.
RÓŻE KARNAWAŁOWE
- 0,5kg mąki
- 6 łyżek śmietany
- 6 żółtek
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli, łyżka octu lub spirytusu
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Ze składników zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować, wyciąć 3 krążki, każdy naciąć w 5 miejscach na obwodzie w różnych odstępach, posmarować środki białkiem i lekko przycisnąć żeby się zlepiły. Smażyć jak faworki, najmniejszym krążkiem do tłuszczu.