Warsztaty kulinarne ZIMOWE OSTATKI SĄSIEDZKIE

19 lutego 2019 r.

Za oknem jeszcze szaro i zimno, ale w powietrzu już czuć wiosnę, dlatego i w kuchni GOKSiR nastąpiło szaleństwo smaków. Na koniec karnawału postanowiliśmy na warsztatach kulinarnych odbyć podróż do naszych sąsiadów, tych bliższych i dalszych. Jak to zazwyczaj bywa zaczęliśmy od zupy – ale nie pomidorowej czy ogórkowej – a tajskiej, z nutką kolendry i limonki...mmm...poezja,trochę egzotyki i nam się należy prawda? Byliśmy też nad morzem, ale tylko po świeżego dorsza, którego przyrządziliśmy z prawdziwkami i podgrzybkami prosto z niedrzwickich lasów. Na przekąskę między podróżą z Tajlandii do Francji były pyszne pasty z awokado, bakłażana i topinamburu (słonecznik bulwiasty, ma jadalne bulwy podobne do naszych ziemniaków). Nie uwierzycie co jedliśmy we Francji? tak, tak ich narodowy przysmak, czyli ślimaki, ale zrobione trochę po naszemu z koncentratem pomidorowym. A na deser jedliśmy churrosy – hiszpańskie a'la pączki. Zatem z wielką pompą zakończyliśmy zimowe szaleństwa i już zapraszamy wszystkich chętnych na kolejne warsztaty – a co będziemy robić? Hmm, zobaczymy już w marcu...

Przepisy:

ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM

DORSZ Z GRZYBAMI

KOTLETY – OMLETY Z CZERSTWEGO PIECZYWA

PASTY DO PIECZYWA

AWOKADO

CHURROSY (hiszpańskie pączki)

Warsztaty kulinarne ZIMOWE OSTATKI SĄSIEDZKIE Warsztaty kulinarne ZIMOWE OSTATKI SĄSIEDZKIE Warsztaty kulinarne ZIMOWE OSTATKI SĄSIEDZKIE
Warsztaty kulinarne ZIMOWE OSTATKI SĄSIEDZKIE Warsztaty kulinarne ZIMOWE OSTATKI SĄSIEDZKIE